top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİpek Sağlık

Sağlık kabini hizmetleri

Güncelleme tarihi: 8 Mar 2022

Evde Hemşire Hizmeti

Evde Hemşire Hizmeti Nedir?Evde hemşire hizmeti, alanında deneyimli ve uzman hemşirelerin ilgili hastanın yakınları ile işbirliği içerisinde hastanın kendi yaşam alanında bakımını sağlayan hemşirelik hizmetleridir. Evde hemşire hizmeti, Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri tarafınca belirlenen görev tanımına göre hastaya etik kurallara ve bilimsel yöntemlere uygun koşullarda sağlık ve bakım hizmeti sunar.

Enjeksiyon

Damar veya doku yolları kullanılarak vücuda ilaç veya sıvı verme işlemleri enjeksiyon (iğne yapma) olarak tanımlanmaktadır. İğne yapılırken kullanılan en yaygın yöntemlerden birisi damar yollarının kullanılmasıdır. Nitekim damarın bulunması ve iğnenin düzgün bir şekilde yapılması profesyonellik gerektirmektedir. Sağlık kabinlerinde deri altı enjeksiyon (subkutan – SC), adele içine enjeksiyon (intramüsküler – İM), damar içine enjeksiyon (intravenöz – İV) ve cilt altı enjeksiyon (intradermal – İD) hizmetleri uzmanlar tarafından verilmektedir.

Tansiyon Ölçümü ve Takibi

Atardamarlarom içindeki kan basıncı seviyesine tansiyon denilmektedir. Kanın kalp kasından pompalanmasından sonra ölçülen basınç sistolik yani büyük kan basıncını (büyük tansiyon), kalp kasının gevşemesinden sonra ölçülen basınç ise diyastolik yani küçük basıncını (küçük tansiyon) temsil etmektedir. İdeal tansiyon aralığı büyük tansiyon için 130 mmHg civarında ve küçük tansiyon için 80 mmHg arasında kabul edilmektedir. Sağlık kabinlerinde tansiyon ölçüm işlemleri görevliler tarafından düzgün bir şekilde yapılabilmektedir.

Dikişi Atma ve Alma

Küçük kazalar ve yaralanmalar sonucunda oluşan bazı yaralar için dikiş atılması gerekmez ve vücudun kendini iyileştirme kapasitesi sayesinde yaralar kendiliğinden iyileşir. Nitekim bazı yaralanmalarda kan kaybının yaşanması, açık yaraların mikrop kaparak iltihaplanma riskinin bulunması dikiş atılması işlemlerini zorunlu kılmaktadır. El ve yüz bölgesindeki bazı yaralanmalar küçük olsa bile tükürük bezlerinin veya bazı damar yollarının hasar görme ihtimali nedeniyle dikiş atılmasına ihtiyaç duymaktadır. Sağlık kabinlerinde görev alan uzmanlar bu tarz yaralanmalara karşı erken önlem alarak hastanın en çabuk şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Pansuman ve Yara Bakımı

Yaraların mikrop kapması ve iltihaplanması iyileşme sürecini geciktiren faktörlerden olmaktadır. Bu nedenle bazı yaraların temizlenmesi ve sterilize edilmesi gerekmektedir. Aralıklarla yapılan bakım işlemlerine pansuman adı verilmektedir. Pansuman işlemleri ayrıca yaradaki kanamayı azaltmak ve ağrıyı engellemek adına da yapılmaktadır. Nitekim pansuman işlemleri dikkatli bir şekilde ve steril ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Sağlık kabinlerinde çalışan hemşireler veya sağlık görevlileri yardımıyla yara bakımı ve pansuman işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Evde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik tedavi ihtiyacı olan hastaların kendi evlerinde işinde uzman fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi seansının uygulanmasıdır.Son dönemde daha rahat olması sebebi ile evde fizik tedavi görmek isteyen hasta sayısı artmıştır.Bizlerde İstanbul Anadolu yakasında evde fizik tedavi hizmeti vermekteyiz.


22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page